Oczekuje się, że produkcja mięsa drobiowego w UE wzrośnie o 2,7 procenta w 2024 r. Wzrost ten jest napędzany przez utrzymujący się popyt krajowy i eksportowy, zgodnie z niedawnym raportem Global Agricultural Information Network (GAIN) Departamentu Rolnictwa USA (USDA).
Chociaż warunki gospodarcze w całej Europie poprawiły się od czasu kryzysu COVID-19, warunki rynkowe nadal sprzyjają tańszemu białku zwierzęcemu. Oczekuje się, że ta tendencja utrzyma się w 2024 i 2025 r.
W Belgii produkcja mięsa drobiowego powoli rośnie pomimo 10-procentowego spadku liczby ferm drobiu. Ten trend podkreśla rosnącą koncentrację produkcji w regionie Flandrii.
Szacuje się, że 98% całej produkcji kurczaków w UE składa się z mięsa brojlerów. Pozostałe 2% to głównie mięso pochodzące od kur niosek i kogutów.
Według danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w lipcu 2024 r. w Europie odnotowano najmniejszą liczbę przypadków HPAI u drobiu i dzikiego ptactwa od 2019/2020 r. Wpływ na sektor mięsa drobiowego w UE jest ograniczony.
Z powodu popytu konsumentów ekspansja produkcji kurczaków z wolnego wybiegu/organicznych w kilku państwach członkowskich UE budzi coraz większe obawy organów weterynaryjnych UE. Uważa się, że mniejsze i bardziej wyspecjalizowane systemy produkcyjne są bardziej podatne na ogniska HPAI. Kury wędrujące na zewnątrz częściej mają kontakt z dzikimi ptakami, które są nosicielami wirusa HPAI.
źródło: thepoultrysite.com
Oczekuje się, że produkcja mięsa drobiowego w UE wzrośnie o 2,7 procenta w 2024 r. Wzrost ten jest napędzany przez utrzymujący się popyt krajowy i eksportowy, zgodnie z niedawnym raportem Global Agricultural Information Network (GAIN) Departamentu Rolnictwa USA (USDA).
Chociaż warunki gospodarcze w całej Europie poprawiły się od czasu kryzysu COVID-19, warunki rynkowe nadal sprzyjają tańszemu białku zwierzęcemu. Oczekuje się, że ta tendencja utrzyma się w 2024 i 2025 r.
W Belgii produkcja mięsa drobiowego powoli rośnie pomimo 10-procentowego spadku liczby ferm drobiu. Ten trend podkreśla rosnącą koncentrację produkcji w regionie Flandrii.
Szacuje się, że 98% całej produkcji kurczaków w UE składa się z mięsa brojlerów. Pozostałe 2% to głównie mięso pochodzące od kur niosek i kogutów.
Według danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w lipcu 2024 r. w Europie odnotowano najmniejszą liczbę przypadków HPAI u drobiu i dzikiego ptactwa od 2019/2020 r. Wpływ na sektor mięsa drobiowego w UE jest ograniczony.
Z powodu popytu konsumentów ekspansja produkcji kurczaków z wolnego wybiegu/organicznych w kilku państwach członkowskich UE budzi coraz większe obawy organów weterynaryjnych UE. Uważa się, że mniejsze i bardziej wyspecjalizowane systemy produkcyjne są bardziej podatne na ogniska HPAI. Kury wędrujące na zewnątrz częściej mają kontakt z dzikimi ptakami, które są nosicielami wirusa HPAI.
źródło: thepoultrysite.com