MAKROEKONOMIA

KE zadowolona z importu żywności z Ukrainy – unijni producenci przeciwnie.

Komisja Europejsja nie widzi podstaw do niepokoju w związku z importem z Ukrainy zbóż, mięsa drobiowego, jaj, cukru i owoców – informuje portal euractiv.com. Co prawda urzędnicy unijni zauważyli “pewne ryzyko” dla lokalnej produkcji drobiu jaj i cukru wynikające z importu, jednak według zapewnień KE, zjawisko jest “wnikliwie monitorowane”.

Na przytoczenie informacji o wzroście o około 150 procent importu ukraińskiego mięsa drobiowego i o ponad sto procent ukraińskich jaj, urzędnicy odpowiadają, że w UE w ostatnich miesiącach zanotowano spadek w produkcji jaj u rodzimych producentów przy jednoczesnym wzroście popytu ze strony konsumentów.

Inaczej na problem patrzy Stowarzyszenie Przetwórców Drobiu i Handlu Drobiem w UE (AVEC), które ostrzega, że ​​konkurencyjność UE spada i twierdzi, że wzrost importu z Ukrainy, ale także Brazylii i Tajlandii „jest bardzo niepokojący”.

oprac. I.Sz.




Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.

„FUNDUSZEPROMOCJI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button