Brytyjczycy chcą sprzedawać drób do Japonii
Japonia staje się atrakcyjnym rynkiem dla hodowców i przetwórców drobiu z Wielkiej Brytanii.
Jak informuje portal poultryworld, w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat spożycie mięsa drobiowego w Japonii systematycznie rośnie, a aż 40 procent popytu jest zaspokajane przez import. Ten fakt chcą wykorzystać Anglicy.
Eksperci wskazują, że do tej pory importerzy z kraju kwitnącej wiśni korzystali głównie z dostawców z Brazylii, Tajlandii i Chin oraz mrożonych udek kurczaka i indyka z USA. Tylko w 2022 roku amerykański departament rolnictwa poinformował o wyeksportowaniu do Japonii drobiu i jaj o wartości 75 mln dolarów. Do tego grona chce dołączyć Wielka Brytania, licząc na wyeksportowanie w ciągu pięciu lat do Japonii swojego mięsa drobiowego o wartości 10 mln funtów.
Dobrej współpracy ma służyć umowa o regionalizacji, jaką Japonia podpisała z Wielką Brytanią. Jest to szczególnie istotne biorąc pod uwagę ciągle obecną na naszym kontynencie grypę ptaków i związane z nią ograniczenia.