W ostatnim stuleciu kurczak wybił się na pierwsze miejsce wśród źródeł mięsa dostarczanego na nasze stoły w skali całego świata. Jak donosi anglojęzyczny portal vox.com, każdego roku przez hodowlę przechodzi 74 miliardy kurczaków, a według szacunków OECD i FAO, do 2032 roku liczba ta wzrośnie do 85 miliardów rocznie.
:no_upscale()/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/24828446/DZ3Sz_the_world_is_on_track_to_eat_nearly_900_billion_chickens_within_the_decade__2_.png)
Specjaliści FAO uważają, że za sukcesem kurczaka stoi m.in. niski koszt przetworzenia białka roślinnego na mięso, o którym nie mogą myśleć hodowcy trzody czy bydła. Nie bez znaczenia są także walory smakowe i zdrowotne mięsa drobiowego, uznawanego przez dietetyków za bardziej dostosowane do zdrowego stylu życia niż jego alternatywy. Nie bez znaczenia dla niektórych jest mniejszy ślad węglowy w produkcji drobiu, niż w przypadku wieprzowiny i była.
GIPHY App Key not set. Please check settings