MAKROEKONOMIA

Kurczak najpopularniejszym źródłem mięsa na świecie

W ostatnim stuleciu kurczak wybił się na pierwsze miejsce wśród źródeł mięsa dostarczanego na nasze stoły w skali całego świata. Jak donosi anglojęzyczny portal vox.com, każdego roku przez hodowlę przechodzi 74 miliardy kurczaków, a według szacunków OECD i FAO, do 2032 roku liczba ta wzrośnie do 85 miliardów rocznie.

Specjaliści FAO uważają, że za sukcesem kurczaka stoi m.in. niski koszt przetworzenia białka roślinnego na mięso, o którym nie mogą myśleć hodowcy trzody czy bydła. Nie bez znaczenia są także walory smakowe i zdrowotne mięsa drobiowego, uznawanego przez dietetyków za bardziej dostosowane do zdrowego stylu życia niż jego alternatywy. Nie bez znaczenia dla niektórych jest mniejszy ślad węglowy w produkcji drobiu, niż w przypadku wieprzowiny i była.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button