MAKROEKONOMIA

Rośnie globalna konsumpcja drobiu

W skali całego świata rośnie konsumpcja mięsa drobiowego. Według szacunków konomistów, w latah 2022-2028 rynek drobiu wzrośnie o blisko 5,5 procent.

Eksperci zauważają, że mięso drobiowe jest stosunkowo tanim i bardzo skuteczną metodą pozyskiwania dobrego jakościowo białka niezbędnego w życiu człowieka. Drób jest ceniony m.in. za niski poziom tłuszczu i walory smakowe. Dlatego też w opinii specjalistów, przez najbliższe lata popyt na niego będzie wzrastał, szczególnie w krajach z rosnącą populacją i nieco mniejszymi dochodami.

źródło: https://finance.yahoo.com/news/global-chicken-market-report-2023-154500046.html?guce_referrer=aHR0cHM6Ly9saW5rZC5wbC8&guce_referrer_sig=AQAAALGNXSvgfZsPsf4XDeu_03UOBb07EK7CoxaI4U641PU2yvMEJzMui2nDgHidYERGFTBa9jZW-2lcX1hUB5jqaoZLLYYnezhyKA2DWBpRuBhv_WF1PLP4zThdSj3jjNZJmbelrfuiiubitay5HLSrewFTA2ok33uk6HXmwbur_E9g&_guc_consent_skip=1686601417

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button