
Włoscy drobiarze też chcą zawalczyć o dobry wizerunek branży
W Polsce m.in. dzięki wysiłkom organizacji drobiarskich rozpoczęła się walka z nieprawdziwymi informacjami na temat mięsa i jego konsumpcji, gdy przedstawiciele branży hodowlanej zauważyli rosnącą falę hejtu pod swoim adresem, któremu towarzyszyła kampania fałszywych „rewelacji” na temat rzekomej szkodliwości mięsa i nabiału dla zdrowia konsumentów.
Potrzebę aktywnej walki o dobry wizerunek zauważyli także przedstawiciele środowiska drobiarzy we Włoszech. Jak przekonują, obecnie nie ma sensownej alternatywy dla taniego, smacznego i zdrowego mięsa drobiowego. Jeżeli go zacznie brakować, może okazać się, że dla części mieszkańców Europy mięso stanie się niedostępne ze względu na jego cenę. Wątpliwości wzbudzają także dane o rzekomym pozytywnym wpływie dla środowiska, jakie ma wynikać z porzucenia mięsa na rzecz żywności wegańskiej.
więcej: Ptasia i droga pasza: dlaczego kurczak jest coraz rzadszy (ilbollettino.eu)
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.