AKTUALNOŚCI

Maleje popyt na mięso wołowe. Jego miejsce zajmuje mięso drobiowe

Jak donosi agencja Bloomberg, na świecie maleje konsumpcja mięsa wołowego. Spadki spożycia mięsa odnotowywano już w 2022 roku, jednak zdaniem specjalistów, ten trend utrzyma się także w tym roku. Powodem jest malejące spożycie wołowiny w krajach, gdzie do tej pory była ona tradycyjną potrawą. Na przykład w USA odnotowano spadek spożycia wołowiny o 5 procent. Podobnie sytuacja wygląda w Wielkiej Brytanii.

„ W Argentynie, gdzie w 2007 r. konsumpcja per capita wynosiła 68,7 kg rocznie, w ubiegłym roku spadła do poziomu 47,2 kg – a w tym roku może spaść o kolejne 2%. Dynamika ta  związana jest z rosnącymi cenami, dlatego Argentyńczycy zaczęli coraz częściej spożywać mięso drobiowe – notuje ono wzrost z 18 kg do 46 kg rocznie”  

Przy malejącej produkcji wołowiny, rośnie wyraźnie spożycie mięsa drobiowego. Powodem jest między innymi niska cena drobiu i jego łatwa dostępność. Udział wołowiny w światowym spożyciu spadł od 2000 roku z 24% do 20%, podczas gdy spożycie mięsa drobiowego wzrosło bardzo szybko i wynosi obecnie ponad 35%, udział wieprzowiny spadł z 38% do 33%, natomiast jagnięcina utrzymała się na stałym poziomie – 12%.

Źródło: Bloomberg/świat rolnika. Więcej: https://swiatrolnika.info/informacje/bloomberg-globalny-popyt-na-wolowine-spadnie-w-tym-roku.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button