MAKROEKONOMIA

Ptasia grypa w Brazylii szansą dla polskich ferm

Do tej pory Ameryka Południowa była uważana za obszar wolny od grypy ptaków. Ostatnie informacje o możliwości rozprzestrzenienia tej choroby m.in. w Brazylii może mieć olbrzymi wpływ na rynki światowe.

W rozmowie z portalemspożywczym.pl Mariusz Szymyślik, dyrektor ds. analiz Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz przyznaje, że już teraz brazylijskie organizacje nawołują do szeroko rozumianej bioasekuracji. Hodowcy drobiu z tego kraju obawiają się nałożenia na ich kraj ograniczeń w eksporcie mięsa drobiowego, co z kolei podniesie ceny na ten towar produkowany w innych państwach świata.

Zdaniem eksperta, ptasia grypa w Brazylii to dobra informacja dla polskich producentów drobiu, którzy przy ograniczeniach w imporcie taniego mięsa z Ameryki Południowej, mogliby liczyć na podniesienie cen skupu w Polsce.

Dane Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz mówią, że w ciągu ośmiu miesięcy 2021 r. Brazylia eksportowała do Unii Europejskiej 150,7 tys. ton drobiu, czyli o 1,2 proc. więcej niż rok wcześniej. Jednocześnie, ze względu na wysoką konkurencyjność mięsa brazylijskiego i ukraińskiego, następuje spadek importu drobiu z krajów trzecich, co powoduje presję cenową na mięso z Polski. – informuje portal

Źródło: portalspozywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button