MAKROEKONOMIA

Produkcja drobiu w świecie będzie rosnąć

Według prognoz FAO (organizacja będąca częścią ONZ) w ciągu najbliższych dziesięciu lat produkcja mięsa drobiowego będzie najszybciej rozwijających się sektorem, obejmując do 2031 roku 47 procent całej produkcji mięsa na świecie.

Prognozy FAO zakładają wzrost produkcji mięsa drobiowego w 2031 do 154 milionów ton, to jest o 16 procent w stosunku do stanu obecnego. Co ważne, białe mięso jest cenione zarówno w krajach bogatych, jak i ubogich. W tych pierwszych jest uważane za element zdrowej diety, w tych drugich jako tania alternatywa dla innych rodzajów mięsa.

Zdaniem specjalistów, głównymi dostawcami mięsa drobiowego na światowe rynki będą Chiny, USA, Brazylia i Indie. Kraje UE prawdopodobnie będą redukowały produkcję ze względu na rosnące koszty oraz wprowadzane regulacje prawne.

Więcej: https://swiatrolnika.info/informacje/fao-produkcja-miesa-drobiowego-bedzie-najszybciej-rozwijajacym-sie-sektorem.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button