Bośnia i Hercegowina wprowadza ograniczenia dotyczące importu polskiego drobiu
Aktualnie restrykcje dotyczą następujących województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, łódzkiego, lubelskiego, mazowieckiego, podkarpackiego i wielkopolskiego.
Zakaz dotyczy następujących towarów:
1. żywego drobiu, ptaków bezgrzebieniowych (w tym ptaków kiwi, emu, nandu i strusi), dzikich ptaków łownych oraz innych ptaków hodowlanych i utrzymywanych w niewoli, w tym ptaków przemieszczanych jako zwierzęta towarzyszące;
2. piskląt jednodniowych;
3. jaj wylęgowych i konsumpcyjnych;
4. zarodków drobiu, ptaków bezgrzebieniowych oraz dzikich ptaków łownych;
5. świeżego i mrożonego mięsa drobiowego, mięsa ptaków bezgrzebieniowych oraz dzikich ptaków łownych;
6. produktów z mięsa drobiowego, mięsa ptaków bezgrzebieniowych oraz dzikich ptaków łownych;
7. innych produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących od ptaków przeznaczonych do spożycia przez zwierzęta, do użytku przemysłowego lub rolniczego;
8. niespreparowanych trofeów myśliwskich pochodzących od ptaków oraz niespreparowanych ptasich piór bądź części piór.
Zakaz nie dotyczy następujących towarów:
– hermetycznie zamkniętych, poddanych obróbce termicznej konserw drobiowych lub z dzikich ptaków łownych, które podczas produkcji zostały poddane sterylizacji przynajmniej FO 3 lub większej;
– produktów jajecznych, które przed lub podczas produkcji zostały poddane obróbce cieplnej za pomocą suszenia – produkcja jajek w proszku, pasteryzacja lub sterylizacja;
– produktów poddanych obróbce cieplnej, w których podczas tego procesu osiąga się temperaturę co najmniej 70°C wewnątrz produktu;
– piór lub części piór, które zgodnie z posiadaną deklaracją zostały poddane obróbce parą wodną lub inną metodą, która zapewnia, że czynniki chorobotwórcze nie mogą zostać przeniesione na tę przesyłkę.
Źródło: GIW i Agronews