ORGANIZACJE DROBIARSKIEAKTUALNOŚCIMAKROEKONOMIALEGISLACJA

Hodowla klatkowa tematem dzisiejszego spotkania

Tematem dzisiejszego posiedzenia komisji sejmowej ds. dobrostanu zwierząt gospodarskich była m.in. kwestia hodowli klatkowej. Wiceminister Czerniak przedstawił na niej informację MRiRW dotyczącą zapowiadanego przez Komisję Europejską przeglądu przepisów o dobrostanie zwierząt i inicjatywy obywatelskiej „Koniec epoki klatkowej”.

Zdaniem wiceministra rolnictwa, według obecnego stanu prawnego, konieczne są dalsze ekspertyzy dotyczące oceny kosztów, czasu trwania okresów przejściowych w procesie wycofywania hodowli klatkowej zwierząt gospodarskich.

Wiceminister podkreślił, że  propozycje legislacyjne KE dotyczące dobrostanu zwierząt powinny być oparte o rzetelną ocenę wpływu obejmującą zarówno pozytywne, jak i negatywne skutki wprowadzenia nowych regulacji, oraz uwzględniać nie tylko poprawę warunków utrzymywania zwierząt, ale także konsekwencje dla konsumentów i innych uczestników rynku.  Polityk przyznał rację stronie drobiarzy, którzy zwracali uwagę na obecną sytuację związaną m.in. z HPAI i potencjalnymi skutkami zbyt szybkiego wdrażania postulatów organizacji przeciwnych chowu klatkowemu.

Czerniak przytoczył ekspertyzę Instytutu Zootechniki  z 2022 r., według której okres przejścia z chowu klatkowego dla kur niosek powinien wynosić co najmniej 15 lat, a szacowane wówczas (przed inflacją) koszty modernizacji były na poziomie 365 tys. zł za kurnik.  W przypadku wydania przepisów przez KE, szacunki te zostaną powtórnie zlecone przez resort rolnictwa.

 

I.Sz.


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button