AKTUALNOŚCIMAKROEKONOMIA

Gołębie sposobem na zwiększenie produkcji mięsa

Władze Arabii Saudyjskiej znalazły sposób na zwiększenie ilości produkowanego w swoim kraju mięsa drobiowego.  Aby zwiększyć krajową produkcję tego asortymentu,  zachęca do hodowli gołębi mięsnych

Jak donosi portal Arab News, próbując zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe i różnorodność białka, Ministerstwo Środowiska, Wody i Rolnictwa Arabii Saudyjskiej zorganizowało niedawno warsztaty w Riyadzie dla hodowców gołębi mięsnych.
Według Saudyjskiej Agencji Prasowej, warsztaty są zgodne z celami „Wizji 2030” i mają na celu zwiększenie krajowej produkcji mięsa drobiowego.
Celem było wyposażenie hodowców w wiedzę i umiejętności potrzebne do zwiększenia produkcji gołębi mięsnych do 16 milionów sztuk rocznie, co odpowiada 12 tysięcy ton mięsa.
Ministerstwo ma nadzieję zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe i zmniejszyć zależność od importu, zwiększając produkcję i wdrażając nowoczesne techniki rolnicze. Ministerstwo podkreśliło znaczenie współpracy z saudyjskimi uniwersytetami w zakresie prowadzenia badań wspierających produkcyjne i ekonomiczne aspekty hodowli gołębi mięsnych.

Hodowla gołębi mięsnych jest postrzegana w Arabii Saudyjskiej jako obiecujący projekt ze względu na jego wkład w bezpieczeństwo żywnościowe i potencjał ochrony zasobów naturalnych. Inwestując w ten sektor, Królestwo dąży do osiągnięcia swoich celów narodowych, a jednocześnie promuje zrównoważone rolnictwo.
• Źródło: Arab News


 

Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.

Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy

Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.


„FUNDUSZEPROMOCJI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button