Rynek drobiu według Credit Agricole
Ostatni kwartał przyniósł dalszy spadek cen skupu drobiu, choć pozostają one nadal na relatywnie wysokim na
tle historycznym poziomie. W kierunku obniżenia cen oddziałuje wzrost produkcji drobiu wśród jego głównych
unijnych producentów, w szczególności w Polsce. Ożywieniu produkcji drobiu sprzyja jej utrzymująca się
bardzo wysoka opłacalność, która zachęca producentów do zwiększania swoich mocy produkcyjnych i
większych wstawień kurcząt. Wyższa opłacalność produkcji wynika przede wszystkim ze spadających cen pasz,
co z nawiązką kompensuje obniżające się ceny skupu drobiu. Jednocześnie w ostatnich miesiącach nie doszło
do istotnych strat w bazie produkcyjnej związanych z występowaniem ptasiej grypy wśród głównych unijnych
producentów drobiu. W najbliższych kwartałach oczekujemy przyspieszenia wzrostu produkcji drobiu w UE, co
będzie sprzyjać kształtowaniu się jego cen w trendzie spadkowym. Pod koniec br. czynnikiem hamującym
spadek cen będzie oczekiwane przez nas ożywienie popytu.
W okresie I-III 2024 r. wartość polskiego eksportu drobiu (mięsa, przetworów oraz drobiu żywego) zmniejszyła
się o 2,3% r/r wobec wzrostu o 20,8% w analogicznym okresie 2023 r., co wynikało z niższych cen uzyskiwanych
przez eksporterów, podczas gdy wolumen sprzedaży zwiększył się. Cena skupu drobiu wyniosła w kwietniu
5,16 zł/kg (-17,8% r/r), a cena pasz dla drobiu ukształtowała się na poziomie 1,64 zł/kg (-24,2% r/r). W
rezultacie relacja cen żywiec/pasza wyniosła w kwietniu 3,15 wobec 2,91 przed rokiem, wskazując na poprawę
opłacalności produkcji w ujęciu rocznym. Uwzględniając sytuację na światowym i krajowym rynku drobiu
oczekujemy, że cena skupu drobiu na koniec 2024 r. wyniesie ok. 4,40 zł/kg i ok. 4,80 zł/kg na koniec 2025 r.
W ostatnich miesiącach spadek cen jaj wyhamował. Wynika to z nadal ograniczonej podaży jaj na unijnym
rynku, mimo utrzymującej się wysokiej opłacalności ich produkcji. W naszej ocenie w znacznym stopniu jest to
efektem transformacji sektora produkcji jaj wśród części znaczących unijnych producentów jaj, w szczególności
w Niemczech, polegającej na zastępowaniu chowu klatkowego chowem bezklatkowym. Z tego powodu
uważamy, że przestrzeń do silnego spadku cen skupu jaj w najbliższych kwartałach jest ograniczona.
W okresie I-III 2024 r. wartość polskiego eksportu jaj zmniejszyła się o 23,1% r/r wobec wzrostu o 95,7% w
analogicznym okresie 2023 r., co było przede wszystkim efektem niższych cen uzyskiwanych przez
eksporterów. Cena skupu jaj klasy M w kwietniu wyniosła 48,86 zł/100 sztuk (-31,9% r/r), a cena pasz dla niosek
ukształtowała się na poziomie 1,42 zł/kg (-24,2% r/r). W konsekwencji w kwietniu relacja cen 100 jaj/pasza
wyniosła 34,46 wobec 38,44 przed rokiem, wskazując na pogorszenie opłacalności produkcji jaj w ujęciu
rocznym. Uwzględniając perspektywy sytuacji na unijnym oraz krajowym rynku jaj prognozujemy, że cena
skupu jaj klasy M na koniec 2024 r. wyniesie ok. 50 zł/100 sztuk oraz ok. 48 zł/100 sztuk na koniec 2025 r.
Głównymi czynnikami ryzyka dla naszych prognoz cen drobiu i jaj jest przebieg ptasiej grypy w kolejnym
sezonie w Europie, a także tempo wzrostu podaży wśród największych producentów mięsa drobiowego i jaj.
źródło : Credit Agricole
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.