KOWR o sytuacji w branży
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Nr 19/2024
RYNEK MIĘSA
SKUP ŻYWCA RZEŹNEGO W POLSCE[1]
Według danych meldunkowych GUS w okresie styczeń–kwiecień 2024 r. do podmiotów skupujących łącznie dostarczono 1 815 tys. ton żywca rzeźnego, o 7% więcej niż przed rokiem. Skup żywca drobiowego, w porównaniu z analogicznym okresem 2023 r., zwiększył się o 12,5%, do 1 108 tys. ton. Dostawy żywca wieprzowego były nieznacznie (o 0,3%) większe niż przed rokiem i wyniosły 565 tys. ton, natomiast bydła rzeźnego zmniejszyły się o 4%, do 140 tys. ton.
Skup żywca rzeźnego w wadze żywej w Polsce w okresie styczeń-kwiecień 2023 r. i 2024 r.
TENDENCJE CENOWE
w dniach 13–19 maja 2024 r.
Ceny zakupu żywca wieprzowego Na rynku krajowym w dniach 13–19.05.2024 r. (dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) dostawcy za trzodę chlewną uzyskiwali przeciętnie 7,52 zł/kg, o 1% więcej niż przed tygodniem, ale o 1 gr/kg mniej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 13% niższa niż w analogicznym okresie 2023 r.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W trzecim tygodniu maja br. półtusze wieprzowe zbywano średnio po 10,86 zł/kg, o 6 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 10 gr/kg taniej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena półtusz była o 13% niższa niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
Bydło rzeźne w ciągu tygodnia podrożało o 1% i w krajowym skupie płacono za nie przeciętnie 9,98 zł/kg. Był to poziom cen o 0,5% wyższy niż przed miesiącem, ale o 6% niższy niż w analogicznym tygodniu 2023 r.
1
Towar | Cena bez VAT | Zmiana tygodniowa |
Ceny wg ZSRIR (MRiRW) 13–19.05.2024 r. | ||
w skupie zł/kg | ||
żywiec wieprzowy | 7,52 | |
żywiec wołowy | 9,98 | |
kurczęta typu brojler | 4,84 | |
indyki | 6,24 | |
kaczki typu brojler | 5,64 | |
w zbycie zł/kg | ||
półtusze wieprzowe | 10,86 | |
ćwierćtusze wołowe | 20,16 | |
tuszki kurcząt „65%” | 8,47 | |
tuszki indyków „73%” | 14,55 | |
Ceny zbytu mięsa wołowego
Kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhaj- ków do 2 lat sprzedawano średnio po 20,16 zł/kg, o ponad 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była o 5% niższa niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 13–19.05.2024 r. zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 4,84 zł/kg, o 1 gr/kg drożej niż tydzień wcześniej oraz 3 gr/kg drożej niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła średnio 6,24 zł/kg wobec 6,26 zł/kg w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali średnio 5,64 zł/kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej oraz o 3% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery były tańsze o 15%, a indyki i kaczki brojlery – o 27%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Tuszki kurcząt patroszonych w ciągu tygodnia podrożały o 1% i w trzecim tygodniu maja br. zbywano je przeciętnie po 8,47 zł/kg. Jednocześnie w ciągu miesiąca tuszki kurcząt podrożały o 19%. Cena tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 14,55 zł/kg, o 6% wyższym niż w poprzednim tygodniu i o 7% wyższym niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem 2023 r. tuszki kurcząt były o 10% tańsze, a tuszki indyków – nieznacznie (o 0,4%) droższe.
Udział poszczególnych gatunków żywca rzeźnego w skupie w Polsce w okresie styczeń–kwiecień 2024 r. (w wadze żywej)
Pozostałe
Żywiec wołowy 2 tys. ton
140 tys. ton
Źródło: opracowanie Biura Analiz i Strategii KOWR na podstawie danych GUS (Biuletyn Statystyczny nr 4/2024).
Średnie ceny netto zakupu żywca wieprzowego i wołowego oraz zbytu półtusz wieprzowych i ćwierćtusz wołowych (według ZSRIR MRiRW)
Tydzień | Ceny zakupu | Ceny zbytu | ||||||||
trzoda chlewna | bydło | półtusze wieprzowe | ćwierćtusze wołowe kompensowane* | |||||||
za masę poubojową schłodzoną w zł/100 kg | tygodniowa zmiana w % | w przeliczeniu na żywiec w zł/kg | za masę poubojową schłodzoną w zł/100 kg | tygodniowa zmiana w % | w przeliczeniu na żywiec w zł/kg | zł/kg | tygodniowa zmiana w % | zł/kg | tygodniowa zmiana w % | |
18-24.03.24 | 946,6 | -0,2 | 7,24 | 1960,3 | 0,1 | 9,96 | 10,67 | 0,0 | 20,26 | 0,1 |
25-31.03.24 | 948,7 | 0,2 | 7,25 | 1951,1 | -0,5 | 9,91 | 10,66 | -0,1 | 20,48 | 1,1 |
01-07.04.24 | 962,2 | 1,4 | 7,36 | 1949,8 | -0,1 | 9,90 | 10,69 | 0,3 | 20,47 | 0,0 |
08-14.04.24 | 982,9 | 2,2 | 7,52 | 1966,7 | 0,9 | 9,99 | 10,94 | 2,3 | 20,49 | 0,1 |
15-21.04.24 | 984,8 | 0,2 | 7,53 | 1955,3 | -0,6 | 9,93 | 10,96 | 0,1 | 20,47 | -0,1 |
22.04-05.05.24 | 970,8 | -1,4 | 7,42 | 1951,3 | -0,2 | 9,91 | 10,78 | -1,6 | 20,70 | 1,2 |
06-12.05.24 | 970,8 | 0,0 | 7,42 | 1947,1 | -0,2 | 9,89 | 10,80 | 0,1 | 20,44 | -1,3 |
13-19.05.24 | 982,9 | 1,2 | 7,52 | 1965,0 | 0,9 | 9,98 | 10,86 | 0,6 | 20,16 | -1,4 |
Miesięczna zmiana ceny w % | x | -0,2 | x | x | 0,5 | x | x | -0,9 | x | -1,5 |
Roczna zmiana ceny w % | x | -13,1 | x | x | -6,1 | x | x | -13,2 | x | -4,6 |
*ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat
Uwaga: zmiany % wyliczone zostały dla cen za masę poubojową schłodzoną; ceny w przeliczeniu na żywiec uwzględniają strukturę skupu klas i rodzaju zwierząt
Średnie ceny netto skupu oraz zbytu drobiu (według ZSRIR MRiRW)
Tydzień | Ceny skupu | Ceny zbytu | ||||||||
kurczęta brojlery | indyki | kaczki brojlery | tuszki kurcząt patroszonych „65%” z szyjami | tuszki indyków patroszonych „73%” | ||||||
zł/kg żywca | tygodniowa zmiana w % | zł/kg żywca | tygodniowa zmiana w % | zł/kg żywca | tygodniowa zmiana w % | zł/kg | tygodniowa zmiana w % | zł/kg | tygodniowa zmiana w % | |
18-24.03.24 | 4,85 | 0,7 | 6,22 | 0,5 | 6,07 | -2,1 | 8,25 | 3,4 | 13,08 | 3,6 |
25-31.03.24 | 4,86 | 0,2 | 6,19 | -0,5 | 5,99 | -1,3 | 8,24 | 0,0 | 13,79 | 5,4 |
01-07.04.24 | 4,87 | 0,2 | 6,22 | 0,5 | 6,02 | 0,6 | 8,42 | 2,1 | 13,15 | -4,6 |
08-14.04.24 | 4,86 | -0,3 | 6,20 | -0,4 | 5,94 | -1,4 | 7,66 | -9,1 | 13,50 | 2,6 |
15-21.04.24 | 4,81 | -0,9 | 6,26 | 1,0 | 5,80 | -2,3 | 7,13 | -6,9 | 13,58 | 0,6 |
22.04-05.05.24 | 4,80 | -0,2 | 6,25 | -0,1 | 6,10 | 5,2 | 8,18 | 14,7 | 13,59 | 0,1 |
06-12.05.24 | 4,83 | 0,7 | 6,26 | 0,3 | 5,72 | -6,2 | 8,38 | 2,4 | 13,75 | 1,2 |
13-19.05.24 | 4,84 | 0,1 | 6,24 | -0,4 | 5,64 | -1,4 | 8,47 | 1,1 | 14,55 | 5,8 |
Miesięczna zmiana ceny w % | x | 0,6 | x | -0,2 | x | -2,8 | x | 18,8 | x | 7,1 |
Roczna zmiana ceny w % | x | -15,1 | x | -27,2 | x | -26,7 | x | -10,3 | x | 0,4 |
Ceny na rynku krajowym
Ceny rynkowe1) w UE w okresie 13–19.05.2024 r.
Wyszczególnienie | Ceny zakupu świń rzeźnych klasy E (masa poubojowa schłodzona)* | Ceny zakupu bydła rzeźnego klasy R3 (masa poubojowa schłodzona) | ||||||
EUR/100 kg | zmiana ceny w % | EUR/100 kg | zmiana ceny w % | |||||
tygodniowa | miesięczna | roczna | tygodniowa | miesięczna | roczna | |||
Średnio w UE | 219,79 | 0,3 | 0,4 | -7,8 | 502,55 | 0,0 | -0,2 | -0,5 |
Belgia | 214,26 | 0,0 | 0,2 | -4,5 | 467,37 | -0,7 | 0,7 | -5,4 |
Bułgaria | 254,63 | 0,0 | 0,0 | -7,8 | 400,14 | 0,0 | 0,0 | -19,0 |
Czechy | 219,79 | 1,3 | 2,2 | -4,5 | – | – | – | – |
Dania | 185,36 | 0,1 | -1,6 | -10,8 | 451,38 | -0,2 | 3,0 | -6,5 |
Niemcy | 231,11 | -0,1 | 0,2 | -5,0 | 477,62 | 0,0 | 0,2 | 2,7 |
Estonia | – | – | – | – | – | – | – | – |
Grecja | – | – | – | – | 476,75 | 0,0 | 1,5 | -1,6 |
Hiszpania | 219,09 | 0,2 | 0,2 | -11,3 | 531,11 | 0,5 | 0,9 | 0,2 |
Francja | – | – | – | – | 511,76 | 0,1 | -0,6 | -2,6 |
Chorwacja | 209,31 | 0,0 | -1,0 | -12,8 | 531,34 | 2,3 | 3,1 | 5,7 |
Irlandia | 216,65 | 0,7 | 3,6 | -2,4 | 531,56 | -0,9 | -0,9 | -1,6 |
Włochy | – | – | – | – | 529,08 | -0,7 | -1,8 | 0,2 |
Cypr | 269,59 | 0,6 | 5,2 | 10,9 | – | – | – | – |
Łotwa | 236,90 | -0,2 | 0,1 | -8,2 | 397,58 | 12,3 | -11,4 | 7,7 |
Litwa | 226,88 | -0,3 | 1,2 | -8,7 | – | – | – | – |
Luksemburg | – | – | – | – | – | – | – | – |
Węgry | 227,55 | 0,1 | -0,2 | -9,6 | 186,78 | 0,4 | -8,4 | -11,1 |
Malta | – | – | – | – | – | – | – | – |
Niderlandy | 182,46 | 0,0 | 0,0 | -14,7 | 409,21 | 3,3 | -3,2 | -10,1 |
Austria | 236,95 | -1,0 | -0,1 | -4,6 | 471,46 | -0,1 | -0,3 | 2,3 |
Polska | 230,45 | 2,1 | 0,9 | -8,1 | 492,51 | 1,4 | 0,7 | 0,6 |
Portugalia | 241,28 | 0,0 | 0,2 | -9,8 | 485,73 | -0,7 | -0,2 | -1,2 |
Rumunia | 218,10 | 0,5 | 0,0 | -16,1 | 378,57 | -18,7 | -14,5 | -17,0 |
Słowenia | 231,67 | -0,2 | 0,3 | -4,9 | 487,64 | -0,7 | 1,0 | 5,6 |
Słowacja | 238,43 | 1,9 | 2,8 | -3,0 | – | – | – | – |
Finlandia | 214,78 | 0,4 | -0,1 | -3,6 | 475,85 | -0,2 | -0,4 | -4,3 |
Szwecja | 224,77 | 0,3 | 0,2 | -0,7 | 528,17 | -0,3 | 0,5 | 0,7 |
1) uśrednione ceny zakupu (za masę poubojową) z poszczególnych krajów z ważniejszych rynków i klas zwierząt
* https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/facts-and-figures/markets/overviews/market-observatories – dane nieostateczne
(data odczytu: 23 maja 2024 r.); dynamika zmian cen zakupu z uwzględnieniem korekty za tydzień – brak danych Źródło: opracowanie Biura Analiz i Strategii KOWR na podstawie danych Komisji Europejskiej.
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Nr 19/2024
Ceny zakupu świń rzeźnych klasy E w wybranych krajach UE (według masy poubojowej schłodzonej)
Źródło: opracowanie Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na podstawie danych Komisji Europejskiej.
8
[1] Biuletyn Statystyczny nr 4/2024, GUS, 27.05.2024 r.
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.