
Koniec brązowych jaj jest bliski
Zdaniem przewodniczącego Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj, w najbliższym czasie może okazać się, że w sklepach nie będzie można kupić brązowych jaj. Powodem nie są bynajmniej preferencje kupujących, a trendy w hodowli niosek.
Henner Schoenecke, szef FSNP wyjaśnia, że białe kury, które znoszą jaja o białych skorupkach, żyją dłużej i dłużej znoszą jaja, więc są bardziej opłacalne dla hodowców. Mają też podobno być łatwiejsze w utrzymaniu, szybciej znajdują wodę. Skoro więc nie ma różnicy w składzie i smaku, wybór wydaje się prosty. Zdaniem Schoenecke, obecnie już tylko kilku regionalnych hodowców oferuje brązowe jaja. Pozostali postawili na wygodę. Według danych Stowarzyszenia, obecnie w niemieckich supermarketach brązowe jaja stanowią jedynie 30 procent całej ofert. Dekadę temu proporcje były odwrotne, a klienci uznawali jaja brązowe za bardziej pożądane.
Źródło: AFP
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji Freepik oraz źródeł autora artykułu.