AKTUALNOŚCIMAKROEKONOMIA

Honkong ogranicza import mięsa z Polski i Kanady

Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) Departamentu Żywności i Higieny Środowiska w Hongkongu ogłosiło w zeszłym tygodniu, że w związku z powiadomieniem Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (WOAH) o ogniskach wysoce zjadliwej grypy ptaków H5N1 w regionach Kanady i Polski, import drobiu został wstrzymany. Władze podały, że w celu ochrony zdrowia publicznego w Hongkongu zawieszono import mięsa i przetworów drobiowych, w tym jaj. 

Zawieszenie dotyczy gminy regionalnej hrabstwa Drummond w prowincji Quebec i hrabstwa Essex w prowincji Ontario w Kanadzie oraz obszaru wokół Konina.

Rzecznik CFS powiedział, że według Departamentu Spisu Ludności i Statystyki Hongkong zaimportował w ubiegłym roku odpowiednio około 270 ton i około 3110 ton mrożonego mięsa drobiowego z Kanady i Polski.

Źródło: https://www-thepoultrysite-com./news/2024/02/hong-kong-suspends-poultry-imports-from-canada-poland?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp




Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.

„FUNDUSZEPROMOCJI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button