AKTUALNOŚCIRYNEK KONSUMENTA

Mięso z fabryk pod lupą naukowców

Eksperci z zakresu prawa, socjologii i inżynierii biochemicznej połączyli siły, aby ocenić ryzyko i wpływ mięsa hodowlanego w ramach nowego, dużego interdyscyplinarnego badania finansowanego przez Akademię Brytyjską, Królewską Akademię Inżynieryjną i Towarzystwo Królewskie przy wsparciu Leverhulme Trust.

Ten pionierski interdyscyplinarny projekt badawczy został nominowany do nagrody APEX (Academies Partnership in Supporting Excellence in Cross-dyscyplinarne badania) za zbadanie przyszłości mięsa hodowlanego w polityce, społeczeństwie i prawie oraz zidentyfikowanie zagrożeń w przypadku wprowadzenia go do szerokiej produkcji i sprzedaży.

Zbadane zostaną m.in. kwestie związane z technicznym procesem produkcji, takie jak rosnące koszty lub zapotrzebowanie na energię, usuwanie odpadów i wpływ na środowisko, zagrożenia dla miejsc pracy w rolnictwie oraz sposób, w jaki prawo może chronić ludzi podczas eksportu mięsa hodowlanego między krajami. Wyniki zostaną udostępnione naukowcom, decydentom i opinii publicznej.

Naukowcy przeprowadzą wywiady z osobami z branży mięsa hodowlanego, w tym z brytyjskimi firmami zajmującymi się hodowlą mięsa, a także przedstawicielami rządu, polityki oraz sektora spożywczego i środowiskowego. Zorganizują także warsztaty ze społeczeństwem oraz potencjalnymi konsumentami i producentami mięsa hodowlanego.

Źródło: media.




Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.

„FUNDUSZEPROMOCJI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button