
Światowe nowinki w branży drobiarskiej
Portal poultryworld w branżowym przeglądzie najnowszych informacji z branży drobiarskiej informuje o wykorzystaniu przez firmę Cargill technologii bliskiej podczerwieni (NIR) umożliwiającej producentom i dietetykom natychmiastową ocenę składu mięsa kurzego. Zdaniem specjalistów, metoda ta pozwala w czasie rzeczywistym podejmować decyzje dotyczące składników pasz wykorzystywanych przy hodowli kur w taki sposób, aby zapewnić maksymalną wydajność produkcji i zapewnić dobrostan zwierząt.
Tymczasem firma TFAC-UK z Wielkiej Brytanii, oferująca suplementy energetyczne, i białkowe, opracował roślinne źródło kwasów tłuszczowych omega 3, pochodzące z rodzimych alg. Nowy suplement Algi40 Omega 3 ma być zrównoważoną alternatywą dla kwasów omega 3 pochodzących z oleju rybnego i charakteryzuje się wysokim poziomem (40%) kwasu dokozaheksaenowego (DHA), kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozapentaenowego (DPA). Według autorów produktu, zwiększenie spożycia tych niezbędnych kwasów tłuszczowych u zwierząt gospodarskich. Omega 3 w diecie drobiu niosek nie tylko przynoszą kurom znaczne korzyści zdrowotne i reprodukcyjne, ale co najważniejsze, przekłada się to bezpośrednio z kur na ich jaja, przynosząc korzyści konsumentom. Algi40 wykazuje ponad 50% skuteczność w transporcie DHA i DPA z paszy do jaj.
Oprac. I.Sz. na podstawie: https://www-poultryworld-net.translate.goog/the-industrymarkets/market-trends-analysis-the-industrymarkets-2/january-business-update-whats-new-in-the-world-of-poultry-4/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.