MAKROEKONOMIA

Polska na światowym podium

Polska jest trzecim na świecie i pierwszym w UE producentem mięsa drobiowego – poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wyprzedza nas Brazylia i USA.

W pierwszej połowie 2023 roku wyjechało z Polski ponad 1 mln ton drobiu, więcej o ok.4% niż w analogicznym okresie 2022. Z tego prawie 70% do krajów UE (najwięcej do Niemiec, Niderlandów, Francji), a 30% do krajów poza unijnych (Wielka Brytania, Demokratyczna Republika Konga, Ghana, Ukraina). W okresie od lipca do października 2023 polski eksport zwiększył się o 1,7% r/r. Mimo znacznego spadku sprzedaży do Niemiec, jego największymi odbiorcami pozostały w dalszym ciągu kraje UE.

Do 2027 roku skumulowany roczny wskaźnik wzrostu produkcji drobiu i podrobów w naszym kraju ma się utrzymywać na poziomie plus 1,3%.

Zdaniem specjalistów KOWR, Polacy są także w czołówce unijnej jeżeli chodzi o konsumpcję mięsa drobiowego. W 2021 roku statystyczny Polak zjadał 28 kg mięsa drobiowego przy średniej unijnej na poziomie 23,9 kg. Rok później średnia w Polsce wyniosła27 kg, jednak w tym samym czasie średnia światowa wynosiła około 15 kg.

źródło: https://www.trade.gov.pl/aktualnosci/polska-trzecim-eksporterem-drobiu-na-swiecie




Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.

„FUNDUSZEPROMOCJI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button