Anglicy ostrzegają przed wyrobami drobiowymi z Polski
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) wraz z Food Standards Scotland (FSS) oraz Brytyjska Agencja ds. Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) wysłały komunikat o konieczności zachowania ostrożności podczas obchodzenia się z gotowanie produktów drobiowych w domu, w tym schłodzonych i mrożonych podudzi z kurczaka i indyka, piersi, udek i kawałków kurczaka. Jak informuje portal poultry site, ostrzeżenie jest spowodowane wzrostem liczby przypadków zatruć pokarmowych wywołanych przez Salmonellę Enteritidis, związanych z produktami drobiowymi importowanymi z Polski.
Trwa dochodzenie w sprawie wielu szczepów Salmonelli powiązanych z produktami drobiowymi importowanymi do Wielkiej Brytanii z Polski. W tym roku odnotowano ponad 200 przypadków salmonellozy u ludzi wywołanej przez określone szczepy genetyczne Salmonella Enteritidis, które powiązano z produktami drobiowymi, takimi jak mięso i jaja.
FSA prowadzi rozmowy z urzędnikami w Polsce i UE, aby zapewnić podjęcie wszelkich niezbędnych kroków w celu poprawy bezpieczeństwa drobiu i jaj importowanych z Polski. Zbliżające się kontrole importu żywności i paszy przybywającej do Wielkiej Brytanii z UE umożliwią również władzom zapewnienie przeprowadzenia kontroli i pomogą w utrzymaniu wysokich standardów żywności i pasz obowiązujących w Wielkiej Brytanii oraz w ochronie zdrowia publicznego.
źródło: thepoultrysite.com
Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.