Naukowcy z zespołu badawczego University of Saskatchewan College of Agriculture and Bioresources zajmą się badaniami nad dobrostanem hodowanego w gospodarstwach komercyjnych drobiu, przy czym badania obejmą zarówno brojlery, kury nioski jak i ciągle niedoceniane w Europie, ale bardzo ważne dla Amerykanów indyki.
“Szukamy sposobów na poprawę dobrostanu drobiu i poprawę ich życia, gdy są jeszcze na fermie. Mamy nadzieję, że uda nam się znaleźć użyteczne i stosunkowo proste strategie, które rolnicy będą mogli wykorzystać w swoich jednostkach produkcyjnych, dzięki zrozumieniu, co się dzieje, gdy coś zmieniamy” – wyjaśnia w wypowiedzi dla portalu „Poultrysite” – prof Schwean-Lardner, z Wydziale Nauk o Zwierzętach i Drobiu uczelni.
W ramach badań, na które naukowcy otrzymają 647 tysięcy dolarów amerykańskich, sprawdzony będzie m.in. wpływ diety brojlerów na zdolność radzenia brojlerów ze stresem cieplnym. Naukowcy chcą także określić precyzyjne zalecenia co do składu pasz, tak by zawarte w nich składniki odżywcze zostały w jak najlepszy i efektywny sposób przekształcone w białko zwierzęce. Kolejna część badań poświęcona będzie wpływowi migotania świateł LED na zdrowie i dobrostan drobiu – w tym indyków – które mają być szczególnie wrażliwe na nadmiar .
“Nasza praca zmierzy wpływ – lub brak wpływu – na dobrostan ptaków, taki jak strach, stres, zachowanie i wydajność, gdy będą rosły pod migoczącymi światłami w porównaniu ze światłami, które nie migoczą” – wyjaśnia Karen Schwean-Lardner, członek grupy naukowców realizujących badania.
Wyniki tych badań będą mogły być wykorzystane przy ewentualnym projektowaniu oświetlenia ferm, tak by wyeliminować negatywne skutki migotania lamp. Jak zaznaczają naukowcy, może także okazać się, że efekt migotania nie ma żadnego wpływu na dobrostan zwierząt, co z kolei powinno uspokoić hodowców.
Ostatni element badań ma na celu ustalenie najlepszych warunków do transportu drobiu do zakładów przetwórczych, tak by warunki przewozu były możliwie humanitarne i nie wpływały negatywnie na przewożone ptaki. Pod uwagę będą brane m.in. temperatura i wilgotność powietrza w transporterach. Nie jest wykluczone, że wyniki badań znajdą odzwierciedlenie w przepisach dotyczących transportu drobiu na terenie Kanady.
Rocznie w USA konsumuje się ponad 9 miliardów kurczaków brojlerów oraz 224 miliony indyków. Do tego należy doliczyć 730 mln kurczaków i prawie 7 mln indyków konsumowanych corocznie w Kanadzie.
Oprac. I.Sz.
GIPHY App Key not set. Please check settings