Austriacki tabloid o „zabójczym mięsie z Polski”
Austriacki portal Kronen Zeitung, a po nim także polskie media, donoszą o aferze związanej z zatruciami salmonellą z pochodzącego z Polski mięsa drobiowego używanego w kebabach.
Jak twierdzą dziennikarze z Austrii, tylko w tym kraju zatrucie salmonellą dotknęło już 27 osób, z czego jedna – 63 latek z Karyntii – zmarła pomimo starań lekarzy. Służby sanitarne ustaliły trzy ogniska zakażenia. We wszystkich przypadkach źródłem infekcji było mięso w kebabach. Zdaniem autorów publikacji, do podobnych zdarzeń doszło także w kilku innych krajach Europy.
Dochodzenie w sprawie masowych zatruć prowadzi Austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności wspierana przez władze poszczególnych landów. To na ustalenia tej agencji powołują się austriackie media.
Austriacki portal pisze wprost o „zabójczym mięsie z Polski”, które ma być potwierdzeniem tezy o rzekomo „najgorszej żywności w Unii Europejskiej”. Do tej pory nie dotarliśmy do stanowiska polskich władz w sprawie oskarżeń zawartych w artykule KZ.
Oprac. I.Sz.