Polskie mięso drobiowe dostarczane klientom jest bezpieczne i nie stwarza zagrożenia zakażenia wirusem grypy ptaków zarówno ludzi, jak i zwierząt domowych – w tym kotów – zapewnił w wywiadzie dla “Wiadomości Rolniczych Polska” przewodniczący KFHDiPJ Paweł Podstawka.
Przewodniczący Federacji zwrócił uwagę na obowiązującą w Polsce procedurę, która w zasadzie wyklucza możliwość przeniesienia chorobotwórczych drobnoustrojów z drobiu na odbiorców mięsa w sklepach. Niestety, jak zauważył pan Podstawka, nie można dać tej samej gwarancji dla mięsa sprowadzanego z krajów trzecich, o czym już autorzy z “Gazety Wyborczej” nie wspomnieli. Kolejnym elementem, na który zwrócił uwagę, jest tożsamość wirusa grypy u padłych kotów z wirusem grypy ptaków stwierdzonych u dzikiego ptactwa. Nie jest więc wykluczone, że wirus – w nieokreślony do tej pory sposób – mógł trafić do kotów przy okazji ich polowań poza domem, lub za pośrednictwem opiekunów – jak ma to miejsce w przypadku zakażeń, które dotykają hodowców drobiu.
Cały wywiad jest dostępny tutaj: https://www.wrp.pl/ptasia-grypa-koty-i-gazeta-wyborcza-odwrocenie-uwagi-od-importu-z-brazylii-i-ukrainy-wywiad/
GIPHY App Key not set. Please check settings