Eksperci prognozują wzrosty produkcji drobiu na świecie i w Europie
Zdaniem specjalistów z USDA w tym roku światowa produkcja mięsa drobiowego może wzrosnąć o 1 procent. Głównymi „sprawcami” wzrostów ma być Brazylia i USA. Nieco więcej, bo 1,1 procenta, ma wzrosnąć produkcja drobiu w Unii Europejskiej.
Za wzrostami w UE przemawiają niskie koszty pasz, co przekłada się na poprawę opłacalności produkcji, pomimo ryzyka wynikającego z utrzymującej się epidemii HPAI.
Ceny drobiu w Polsce w pierwszym kwartale tego roku utrzymywały się w tendencji wzrostowej – według danych ministerstwa rolnictwa – przeciętna cena skupu kurcząt była wyższa o 21% r/r, a indyków o 34% rok do roku. Jednocześnie eksperci zaznaczają, że w drugim kwartale ceny będą już w tendencji spadkowej.
„Eksperci z Centrum Analiz PKO Banku Polskiego uważają, że przeciętna cena skupu drobiu wg GUS w 2023 będzie nieznacznie wyższa niż w 2022 (zakres zmian cen od -1%r/r do +4% r/r). Widać duże ryzyko obniżek cen w dalszej części roku – efekt spadków cen pasz i oczekiwanego wzrostu produkcji w UE, choć wciąż może to być relatywnie wysoki poziom cen. Wysokie ceny mięsa czerwonego mogą oddziaływać w kierunku wzrostów cen drobiu – popyt na to mięso w gospodarstwach domowych może zwiększyć się względem wołowiny i wieprzowiny” uważają specjaliści z PKO BP.
Źródło: https://agronews.com.pl/artykul/rynek-drobiu-jakie-perspektywy-dla-drobiarzy-na-ten-rok/