Wielka piątka w produkcji drobiu na świecie
Obecnie pięć największych firm produkujących mięso drobiowe na świecie dokonuje uboju ponad 9 mld brojlerów rocznie. Wszystkie pochodzą z terenu Ameryk i Azji.
Według szacunków FAO i OECD (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju), popyt na mięso w tym roku wzrośnie o 7 procent w skali globalnej. Aż 70 procent wzrostu stanowić będzie mięso drobiowe. Amerykanie uważają, że przez najbliższe dziesięć lat to drób będzie najczęściej spożywanym mięsem.
Wielką światową piątkę (pod względem przychodów) otwiera Cargill z USA, który zatrudnia 155 tysięcy pracowników na całym świecie. W ubiegłym roku dokonała uboju 625 mln brojlerów, a wartość sprzedaży wyniosła 165 mld dolarów.
Drugie miejsce pod względem przychodów należy do brazylijskiej JBS, która jednocześnie dokonała największej ilości ubojów (4,,426 mld brojlerów), a wartość sprzedaży wyniosła 73 mld dolarów.
Na podium znalazł się Tyson Foods (USA), który dokonał uboju 1,9 mld brojlerów osiągając sprzedaż na poziomie 53,6 mld dolarów.
Czwarty pod względem dochodów jest Wen’s Foodstuff Group (Chiny), zatrudniający 44 tysiące osób i współpracujący z 53 tysiącami gospodarstw rodzinnych. W ub. roku firma dokonała uboju 1,1 mld brojlerów, a jej sprzedaż szacuje się na około 10,66 mld dolarów.
Ostatnie miejsce w piątce zajmuje brazylijski BRF S.A., specjalizujący się m.in. w dostarczaniu drobiu do Arabii Saudyjskiej. W ub. roku firma dokonała 1,7 mld ubojów, a jej przychody wyniosły 10,13 mld dolarów.