Kolejni naukowcy zgłaszają wątpliwości co do wykorzystania owadów w diecie ludzkiej. Zwracają uwagę m.in. na brak wiarygodnych informacji co do wpływu hodowli owadów na ekosystemy. Należy pamiętać, że niektóre z proponowanych jako źródło białka owadów mogą okazać się gatunkami inwazyjnymi i przy niekontrolowanym rozprzestrzenianiu istnieje realne ryzyko zniszczenia przez nie rodzimych gatunków a nawet sprowadzenie prawdziwej katastrofy na lokalne uprawy roślin.
Wciąż słabo zgłębionym tematem jest możliwość przenoszenia przez owady paszowe i spożywcze bakterii, wirusów, prionów (szkodliwych białek) czy różnego rodzaju zanieczyszczeń. Dlatego obecnie na terenie Unii Europejskiej owady nie mogą być chowane na podłożach z resztek żywności, oborniku czy odchodach ludzkich. Zapobiega to potencjalnemu przeniesieniu patogenów, takich jak bakterie Salmonella na owady, a następnie zakażeniu ludzi. Wiadomo jednak, że larwy mącznika mogą przechowywać przez pewien czas koronawirusa płucnego świń. Nie jest natomiast znany wpływ alergenów i innych substancji na układ odpornościowy mieszkańców Europy.
GIPHY App Key not set. Please check settings