Według danych zamieszczonych na łamach węgierskiego portalu, import mięsa drobiowego z Ukrainy wzrósł o 80 procent. Wraz ze zniesieniem kontyngentów taryfowych zakończyła się ochrona europejskiego sektora drobiarskiego, w wyniku czego jaja i drób sprowadzane z Ukrainy po bardzo niskich cenach powodują nadzwyczajne zaburzenia na unijnym rynku.
Europejska organizacja AVEC wzywa do podjęcia środków ochronnych w celu złagodzenia presji i apeluje do KE o wyłączenie z liberalizacji w polityce importowej z Ukrainy sektorów mięsa drobiowego i jaj oraz przywrócenie kwot.
Organizacja zawodowa wspiera działania mające na celu pomoc obywatelom Ukrainy, ale liberalizacja rynku drobiu nie służy temu celowi – stwierdzili. Według AVEC umowa handlowa powinna zostać uzupełniona zobowiązaniem Ukrainy do przestrzegania unijnych przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt, bezpieczeństwa żywności, zdrowia zwierząt i ochrony środowiska, a także wzmocnieniem kontroli granicznych.
Według ekspertów zwolnienia z ceł i kontyngentów wprowadzone w czerwcu ubiegłego roku nie pomagają Ukrainie, ale niektórym gigantom. Ponadto te ostatnie nie spełniają unijnych przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt, zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa żywności w zakresie produkcji mięsa drobiowego i jaj. Brak kontroli ukraińskiego importu jest niezrozumiały choćby dlatego, że tylko kilka firm jest w stanie dostarczać produkty z Ukrainy do Europy, z czego cztery dominują na rynku. Zdaniem AVEC warto byłoby więc przynajmniej zbadać ich zgodność z unijnymi normami, regularnie je sprawdzać, a w przypadku jakichkolwiek nieprawidłowości, wykluczyć z eksportu.
Według dostępnych informacji, takich jak dane Poultry International, dwie gigantyczne firmy dostarczają większość mięsa drobiowego trafiającego na rynek UE: MHP, która ubija 480 milionów kurczaków rocznie, oraz Complex Agromars, która osiąga wydajność rzeźną na poziomie 135 milionów, tj. więcej niż wynosi produkcja kurczaka w całej Rumunii. Nie lepiej sytuacja wygląda w przypadku jaj konsumpcyjnych, gdzie większość europejskich dostaw przypada na dwie firmy: AvantgardCo z 13,3 mln kur według danych z 2021 r. oraz Ovostar Union z 6,7 mln (według danych sprzed roku). Oznacza to łącznie 20 mln kur, czyli ok. 5 proc. wszystkich niosek w UE.
GIPHY App Key not set. Please check settings