BADANIA I ROZWÓJ
Polska ma szansę utrzymać pozycję w UE
Zdaniem dr Doroty Pasińskiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, polski rynek drobiarski w 2023 roku będzie nadal się rozwijał. Zdaniem naukowczyni, która na ten temat rozmawiała z Polską Agencją Prasową, sytuacja całego sektora nie jest zła, a za dalszym jego rozwojem przemawia m.in. mięso drobiowe nadal będzie najchętniej spożywanym – po wieprzowinie – mięsem w Polsce, a popyt na nie będą napędzać mieszkający w naszym kraju uchodźcy z Ukrainy.
Zagrożeniem dla naszego rynku ma być głównie grypa ptaków i potencjalne ograniczenia w eksporcie naszego drobiu i jaj.
Więcej: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ekspertka-Polska-w-UE-prawdopodobnie-pozostanie-liderem-eksportu-drobiu-do-panstw-trzecich-8507515.html