Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zaproponował ostatnio nową zasadę, która zawęziłaby zakres, w jakim producenci mięsa, drobiu i jaj mogliby zgłaszać swoje produkty jako pochodzące z USA. Zgodnie z obecnymi standardami USDA, produkty mięsne i drobiowe mogą być ogólnie opatrzone oświadczeniem o pochodzeniu amerykańskim, jeśli produkt został przetworzony w Stanach Zjednoczonych – nawet jeśli zwierzęta urodziły się, zostały wyhodowane lub poddane ubojowi za granicą. W odpowiedzi na szereg petycji otrzymanych od stowarzyszeń branżowych, USDA przeprowadziła badanie opinii konsumentów i doszła do wniosku, że jej obecny standard dotyczący oświadczeń „Produkt USA” w rzeczywistości wprowadza konsumentów w błąd. Zgodnie z proponowaną przez USDA zasadą producenci mięsa, drobiu i jaj będą mogli składać oświadczenia „Produkt USA” i „Wyprodukowano w USA” tylko wtedy, gdy ich jednoskładnikowe mięso, drób i produkty jajeczne „pochodzą od zwierząt urodzonych, hodowanych , ubite i przetworzone w Stanach Zjednoczonych”. W przypadku produktów wieloskładnikowych wszystkie dodatkowe składniki zawarte w produkcie (z wyłączeniem przypraw i aromatów) muszą być również pochodzenia krajowego.
Amerykańska administracja oczekuje na opinie w tej sprawie do 12 maja 2023 r. Uzasadniając proponowaną zmianę sekretarz rolnictwa Tom Vilsack powiedział: „Amerykańscy konsumenci oczekują, że kupując produkt mięsny w sklepie spożywczym, oświadczenia, które widzą na etykiecie, oznaczają to, co mówią. Proponowane zmiany mają na celu zapewnienie konsumentom dokładne informacje, aby mogli oni podejmować świadome decyzje zakupowe”.
GIPHY App Key not set. Please check settings