Wielka Brytania: afera z „brytyjskim” mięsem importowanym z Brazylii i Europy
Do Polski bez problemu wjeżdżają tysiące ton żywności, które „znika” gdzieś po drodze do biednych państw oczekujących taniej żywności – niekoniecznie produkowanej według wyśrubowanych standardów UE, gdy w Wielkiej Brytanii wybuchła afera związana ze sprzedażą mięsa czerwonego opisanego jako „wyprodukowane w Wielkiej Brytanii” a w rzeczywistości pochodzące z importu z Brazylii i Europy. Wyspiarze zareagowali natychmiast – sieć, która oferowała mięso – wycofała je ze swoich półek sklepowych, a wobec dyrektorów odpowiedzialnych za wprowadzenie „fałszowanego” mięsa wdrożono śledztwo. Wszystko dlatego, że brytyjscy urzędnicy uważają, że „Fałszywe podawanie pochodzenia żywności z tańszych krajów – zwłaszcza tych o niższych płacach lub mniej rygorystycznych standardach bezpieczeństwa – może dać dostawcom przewagę kosztową nad rywalami.”