Raport PKO BP na temat kondycji branży drobiarskiej w Polsce
Polski bank opublikował raport na temat kondycji branży drobiarskiej w Polsce. Według danych Eurostatu, na które powołują się autorzy raportu, produkcja drobiu w Polsce, mierzona skalą uboju w ciągu 1-3 kwartału 2022 roku zwiększyła się o 7,7 proc. w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego. W czwartym kwartale nastąpił już spadek produkcji, wywołany m.in. rozwojem epidemii grypy ptaków oraz radykalnie rosnącymi kosztami produkcji.
Relacja cen kurcząt do cen mieszanki pełnoporcjowej w listopadzie ukształtowała się na poziomie wyższym tylko o 2,6% r/r.
Zdaniem ekspertów bankowych, przeciętna cena skupu drobiu w 2023 ukształtuje się na poziomie nieznacznie wyższym niż w 2022 (zmiana w zakresie od -4% do +6% r/r). Ceny zanotują spadki r/r, niemniej spadki produkcji będą utrzymywać je na podwyższonym poziomie. Wysoki poziom inflacji oraz spowalniająca gospodarka będą czynnikami oddziałującymi w kierunku spadków konsumpcji. Jednak, jak zaznaczają analitycy banku, drób może zyskać względem droższej wieprzowiny i wołowiny w czasie spowolnienia.
Popyt na droższe elementy tuszki może się obniżyć. Spadek zapotrzebowania może dotyczyć w dużej mierze sektora HoReCa, gdyż konsumenci mogą ograniczać wydatki na gastronomię – uważają autorzy raportu.
Cały raport można przeczytać i pobrać w formie pdf tutaj: https://www.fxmag.pl/artykul/rynek-drobiu-w-polsce-eksport-i-produkcja-spadaja-ceny-rosna-perspektywy-2023