Naukowcy z Wielkiej Brytanii podważają tezę o dużym wpływie produkcji mięsa i mleka na ocieplanie klimatu.
Brytyjscy naukowcy ogłosili, że prawdopodobnie zarzut pod adresem producentów mięsa o tworzenie nadmiernego śladu węglowego opiera się na fałszywych danych. Z ich badań wynika, że dane o rzekomych superemisjach gazów cieplarnianych przez hodowle zwierząt były drastycznie zawyżane.
Naukowcy z ośrodka badawczego Rothamsted w Wielkiej Brytanii przekonują, że poziom emisji gazów cieplarnianych emitowanych przez branżę spożywczą, biorąc pod uwagę stopień przetwarzania pasz w wysokowartościowe białka, jest tak naprawdę, w przypadku branży produkcji mięsa wołowego i mleka o połowę niższy niż do tej pory sądzono. Zdaniem naukowców, powodem takiego błędu była niewłaściwa metoda obliczeniowa, wprowadzająca w błąd zarówno opinię publiczną, jak i decydentów.
na podstawie: https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/czy-prawidlowo-liczymy-slad-weglowy,128351.html