Podczas Forum Sektora Wołowiny była okazja do wymiany informacji na temat mięsa wołowego, choć dotyczy on wszystkich kategorii spożywanego przez człowieka mięsa.
Jednym z prelegentów był prof. Peer Ederer, który powiedział, że białko pozyskane z mięsa jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania wysokojakościowego białka, które może być wykorzystane w razie potrzeby w różnych miejscach globu. Przypomniał przy tym, że choć takie miejsca jak stara Europa mogą w tej chwili pochwalić się nadwyżką żywności, to w wielu krajach świata produkcja nie nadąża za rosnącą liczbą mieszkańców. Jednym z najlepszych sposobów na wyrównanie tych problemów jest właśnie produkcja mięsa. Obecnie w zamożnych krajach statystyczny mieszkaniec spożywa dziennie ponad sto gram białka, z czego w rejonie Europy, USA, czy Japonii 2/3 pochodzi z mięsa. Tymczasem w krajach uboższych spożycie białka dochodzi zaledwie do 60 gram dziennie.
Naukowiec wskazał także na problem wytworzenia odpowiedniej ilości warzyw, które mogłyby zastąpić białko zwierzęce w diecie ludzi i skalę marnotrawstwa. Jeżeli w przypadku mięsa z powodu przechowywania i technologii tracimy około 20 proc. białka, to w przypadku roślin ta liczba wzrasta do 40 i więcej procent.
na podstawie: https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/produkcja-zwierzeca-a-niedobory-bialka-na-swiecie,128276.html
GIPHY App Key not set. Please check settings