w

Obrona mięsa jako źródła wartościowego białka na IX Forum Sektora Wołowiny

Podczas Forum Sektora Wołowiny była okazja do wymiany informacji na temat mięsa wołowego, choć dotyczy on wszystkich kategorii spożywanego przez człowieka mięsa.

Jednym z prelegentów był prof. Peer Ederer, który powiedział, że białko pozyskane z mięsa jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania wysokojakościowego białka, które może być wykorzystane w razie potrzeby w różnych miejscach globu. Przypomniał przy tym, że choć takie miejsca jak stara Europa mogą w tej chwili pochwalić się nadwyżką żywności, to w wielu krajach świata produkcja nie nadąża za rosnącą liczbą mieszkańców. Jednym z najlepszych sposobów na wyrównanie tych problemów jest właśnie produkcja mięsa. Obecnie w zamożnych krajach statystyczny mieszkaniec spożywa dziennie ponad sto gram białka, z czego w rejonie Europy, USA, czy Japonii 2/3 pochodzi z mięsa. Tymczasem w krajach uboższych spożycie białka dochodzi zaledwie do 60 gram dziennie.

Naukowiec wskazał także na problem wytworzenia odpowiedniej ilości warzyw, które mogłyby zastąpić białko zwierzęce w diecie ludzi i skalę marnotrawstwa. Jeżeli w przypadku mięsa z powodu przechowywania i technologii tracimy około 20 proc. białka, to w przypadku roślin ta liczba wzrasta do 40 i więcej procent.

na podstawie: https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/produkcja-zwierzeca-a-niedobory-bialka-na-swiecie,128276.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zamiennik jaj w polskiej sieci sklepów

Zdaniem wiceministra, Polska może zapełnić lukę w produkcji żywności po Ukrainie