Sztuczne mięso – sukces technologii czy PR ?
W Forbs pojawił się artykuł na temat rzekomych sukcesów firm zajmujących się produkcją „mięsa z probówki”. W obszernym tekście autor rozprawia się z działaniami, które miały rzekomo uszczęśliwić świat poprzez wprowadzanie na rynek mięsa wyprodukowanego w laboratoriach. Przytaczane są konkretne przykłady biznesów, których założyciele zapewniali przez lata o wejściu nowych technologii, które pozwolą na radykalne ograniczenie, a może i likwidację, tradycyjnych hodowli zwierząt. Tymczasem mijały kolejne lata, pozyskane od inwestorów miliony dolarów znikały, a obiecanych sukcesów trudno było się dopatrzeć.
Zdaniem autora artykułu, firmy biotechnologiczne sprzedawały kolejnym grupom inwestorów nadzieję, a nie konkretne dane, często wykorzystując przy tym techniki propagandy. W efekcie inwestorzy, którzy dali się zwieść opowieściom nowych guru biotechnologii, muszą liczyć swoje straty zamiast gigantycznych zysków.