UE widzi pole do rozwoju dla branży drobiarskiej
Jak donosi „agropolska.pl”, zdaniem urzędników Unii Europejskiej branżę drobiarską czeka stopniowy rozwój, pomimo spadku produkcji w 2022 roku wywołanym przez HPAI oraz wysokimi cenami produkcji. W ocenie UE, przez kolejną dekadę produkcja drobiu we wspólnocie będzie rosła o 0,2 procenta rocznie.
Co prawda dynamika rozwoju rynku będzie mniejsza niż do tej pory, chociażby ze względu na ograniczenia prawne związane z warunkami hodowli, to wzrost spożycia drobiu wzrośnie w porównaniu do lat 2012-2022 z 23,4 do 24,1 kilograma na statystycznego mieszkańca UE.
Dzięki rosnącemu popytowi z państw Afryki, Filipin i Wielkiej Brytanii, wzrosnąć ma także eksport, który do roku 2023 powinien osiągnąć poziom 2,4 miliona ton.
Niestety, po okresie gwałtownych wzrostów cen mięsa drobiowego, jakie obserwowano w 2022 roku, w kolejnych latach prognozowany jest spadki, zakończone stabilizacją na poziomie 2 tysięcy euro za tonę do 2032 roku.
Oprac. Red. na podstawie: https://www.agropolska.pl/produkcja-zwierzeca/drob/produkcja-drobiu-bedzie-rosla,1156.html