Komisja Europejska zapowiada trudną dekadę dla producentów mięsa w UE
Według szacunków KE, w najbliższych dziesięciu latach globalny popyt na mięso wzrośnie, jednak ten trend nie będzie dotyczył Unii Europejskiej, gdzie zapowiada się spadek sprzedaży mięsa – szczególnie wieprzowego.
Zdaniem specjalistów KE w ciągu dziesięciu lat popyt na mięso w skali całego świata wzrośnie o około 43 miliony ton, czyli o roczną produkcję wszystkich państw UE. Jednocześnie zakładają, że w państwach starego kontynentu spadek konsumpcji mięsa spadnie o 3,6 procenta, czyli do poziomu 36,6 mln ton.
Wśród przyczyn takiego stanu rzeczy wymienia się m.in. zmiany w postawach konsumentów, którzy w większym stopniu będą kierowali się pochodzeniem żywności oraz kwestie demograficzne, związane ze starzeniem się społeczeństw Unii Europejskiej.
Co ciekawe, zdaniem ekspertów mięso laboratoryjne w ciągu najbliższej dekady będzie zbyt drogie, by stać się konkurencją dla „naturalnej” żywności.