BADANIA I ROZWÓJ

Nowoczesne metody wykrywania zafałszowań jaj

Na łamach portalu portalspozywczy ukazał się artykuł poświęcony nowoczesnym metodom zapobiegania fałszowaniu żywności, w tym jaj.  Jak na razie przepisy unijne określają cztery rodzaje jaj (klatkowe, ekologiczne, z wolnego wybiegu i ściółkowe), a ich pochodzenie bazuje na dostarczanych dokumentach.

Autor artykułu omawia nowoczesne metody sprawdzania składu jaj i masy jajecznej m.in. pod względem zawartości wody. Co więcej, niektóre z metod opisywanych w artykule mogą być już dzisiaj z powodzeniem wykorzystywane przy sprawdzaniu źródła pochodzenia jaja pod względem systemu hodowli, z jakiej pochodzi.

Oprac. Red. Więcej: https://www.portalspozywczy.pl/mieso/artykuly/zafalszowanie-jaj-coraz-bardziej-aktualny-problem,217163.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button