Niemieccy producenci ekologicznego drobiu boją się likwidacji
Jak informuje w swoim reportażu Deutsche Welle, rolnicy w Niemczech, którzy w ostatnich latach postanowili przekształcić swoje gospodarstwa na hodowlę ekologiczną, znaleźli się w poważnych tarapatach.
Co prawda sprzedaż przynosi nadal zyski, jednak w coraz mniejszym stopniu przewyższają one rosnące koszty, wynikające m.in. z inflacji i rosnących cen energii i pasz. Na dodatek producenci żywca muszą przygotować się na zmiany prawne określające świeżego powietrza i przestrzeni dla zwierząt. Według szacunków specjalistów, wywoła to zwiększenie kosztów eksploatacji nawet o 80 procent, co w połączeniu do rosnących kosztów materiałów budowlanych i robocizny, może zagrozić ekonomicznemu celowi funkcjonowania wielu gospodarstw.
Zdaniem rolników, proponowana przez rząd kwota miliarda euro na dostosowanie kurników obór i chlewów do nowych przepisów jest zdecydowanie zbyt mała. Szczególny problem czeka małe gospodarstwa ekologiczne, które już dzisiaj zmagają się z rosnącymi kosztami produkcji i narzekają, że skupujący nie chcą płacić wyższych cen za ich ekologiczne, ale droższe produkty.
Źródło: serwis Deutsche Welle