W Północnej Karolinie izraelska firma buduje zakład, w którym będzie na masową skalę produkowane mięso. Zdaniem inwestorów, dzięki dużej skali produkcji, możliwa będzie produkcja mięsa dająca szanse na osiągnięcie niskich cen produktu dzięki efektowi skali. W jednym z już działających zakładów udało się wytworzyć mięso kurczaka, którego cena za pierś spadła do poziomu 1,7 dolara USA.
Według zapowiedzi inwestora, w nowo wybudowanym zakładzie, na powierzchni 18.5 tysiąca metrów kwadratowych, rocznie będzie produkowane około 10 tysięcy ton sztucznego mięsa.
„Aby wytworzyć mięso, komórki są pobierane od żywych zwierząt i poddawane działaniu enzymów w specjalnych pojemnikach ze stali nierdzewnej, jednocześnie dostarczając im składników odżywczych potrzebnych do reprodukcji i tworzenia tkanek” – czytamy w informacji prasowej.
Zdaniem przedstawiciela Believer Meats, tak duży zakład jest zarówno manifestacją możliwości branży, jak i jej zaangażowania w produkcję alternatywnej żywności o dobrej jakości, ale i przystępnej cenie.
Oprac. Red.
GIPHY App Key not set. Please check settings