MEDIA O BRANŻY

Wróżby o rychłym upadku konsumpcji mięsa

Na portalu monitorlocalnews.com pojawił się wpis, w którym autorka odnosi się do prognoz wysnutych przez jeden z banków, a dotyczący wizji rezygnacji z konsumpcji mięsa przez jedno z państw w ciągu najbliższego roku.

Pomijając ton tego typu prognoz, autorka tekstu uważa, że czasy w których dostęp do mięsa i jego przetworów był oznaką dobrobytu, należą już do przeszłości. Podkreśla przy tym, że wzrost konsumpcji mięsa ma fatalny wpływ na klimat, a od lat 60-tych ubiegłego wieku statystyczny człowiek zjada go pięć razy więcej.  Generalnie – zdaniem autorki – hodowla zwierząt jest odpowiedzialna m.in. za wycinkę lasów tropikalnych (pod uprawy na pasze i pastwiska), braki wody (kura i krowa piją wodę i trzeba przy pomocy tej wody dbać o czystość obejścia) i atmosfery (wiadomo, co zwierzęta robią ze zjedzoną i przetrawioną karmą). Posiłkuje się przy tym danymi, które mówią, że „Polak średnio zjadał rocznie, kilka lat temu: 27 kg drobiu, 40 kilogramów wieprzowiny, 3 kilogramy wołowiny. Teraz światowe organizacje podają, że zjadamy średnio /wszyscy/ około 70 kg mięsa rocznie, na osobę” – tyle cytat. (Dla ciekawych – 27 plus 40 plus 3 daje chyba też 70 kg mięsa – taka dywagacja naszej redakcji, ale może dawne 70 kg to mniej niż obecne 70 kg – wiadomo deflacja ???? )

Dalej pani autorka namawia wszystkich, by dla dobra samych siebie i następnych pokoleń, wprowadzili samoograniczenie i jeżeli nawet nie potrafią zrezygnować całkowicie z konsumpcji mięsa, to może chociaż wprowadzą dni bezmięsne lub post, za co odwdzięczy się im ich organizm i cała planeta.

Cóż, pamiętam z lat swojej młodości odwiedziny u babci na wsi. Tam już wtedy mięso gościło od wielkiego dzwonu, a jajka szły do skupu, bo były zbyt drogie, aby je po prostu samemu zjeść. Mam jednak wątpliwości, czy mieszkańcy ówczesnej wsi byli z tego powodu szczęśliwi, a przysłowiowy szczaw i mirabelki rekompensowały im brak sytego i wartościowego posiłku.

Jeżeli jednak ktoś chce zapoznać się z całym wywodem na rzecz porzucenia mięsa, zapraszamy do lektury pod tym linkiem: https://www.monitorlocalnews.com/post-nowa-moda




Czy podobał Ci się nasz artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego newslettera.
Jeżeli masz jakieś pytania, to zachęcamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy
Więcej o nas dowiesz się tutaj Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
Zdjęcia i ilustracje na licencji https://www.freepik.com/ oraz źródeł autora artykułu.

„FUNDUSZEPROMOCJI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button