Czy cena powstrzyma firmy przed produkcją mięsa z probówki?
Na jednym z portali zamieszczono artykuł poświęcony firmie produkującej wegańskie „jaja” w proszku. Jej kolejnym produktem jest wytwarzane w laboratoriach mięso „kurczaka”.
Badania nad mięsem wyprodukowanym w laboratorium rozpoczęły się sześć lat temu. Po czterech latach dopuszczono je do sprzedaży w Singapurze. Teraz Good Meat chce zdobyć rynki stworzonym w laboratoriach mięsem „kurczaka”.
Producenci mięsa zapewniają, że produkt z laboratorium ma nie tylko podobne walory smakowe co mięso naturalne, ale przy okazji w zdecydowany sposób ogranicza negatywny wpływ na środowisko naturalne i planetę.
Zwolennicy tego typu innowacji w żywieniu uważają, że produkcja mięsa w laboratoriach jest jednym ze sposób zmniejszenia negatywnego wpływu rosnącej populacji ludzkiej na środowisko i klimat przy zapewnieniu dostępu do odpowiedniej jakości białka. Barierą może okazać się cena takiego mięsa. Jak informowało BBC, jedna porcja nuggetsów z mięsa na początku sprzedaży kosztowała 50 dolarów, czego w żaden sposób nie można porównać z ceną za mięso naturalne.
Oprac. Red