KOWR o sytuacji na rynku żywca drobiowego w drugiej połowie listopada 2022
Jak informuje KOWR, w okresie od 14 do 20 listopada 2022 r. odnotowano wzrost cen większości gatunków żywca drobiowego.
Cena indyków ukształtowała się na poziomie 9,09 zł/kg (o 1 proc. wyższym niż w poprzednim tygodniu, o 2 proc. wyższym niż przed miesiącem).
Gęsi tuczone, w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, podrożały o 5 proc., do 17,51 zł/kg. (o 7 proc. więcej niż miesiąc temu).
Kaczki brojlery skupowano przeciętnie po 7,67 zł/kg, (o 5 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2 proc. drożej niż miesiąc wcześniej). Cena tego żywca była o 47 procent wyższa niż w analogicznym okresie 2021 r. Niewielkiej obniżce uległa cena skupu kurcząt brojlerów, za które dostawcom płacono średnio 6,03 zł/kg. (spadek o 1–2 gr/kg w okresie ostatniego miesiąca).
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W trzecim tygodniu listopada br. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych przeciętnie po 8,38 zł/kg, (ok. 16 proc. drożej niż przed miesiącem).
Cena tuszek indyków, w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, wzrosła o 4 proc, do 15,65 zł/kg (wzrost o 6 proc. w niż miesiąc temu). W porównaniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 33 proc., a indyków – o 48 proc.
Źródło: KOWR