Rośnie popularność substytutów mięsa w handlu
W ramach XV Forum Rynku Spożywczego i Handlu odbyła się debata pt. „Rynek żywności roślinnej – perspektywiczna nisza rozpycha się w mainstreamie”. Jak zauważa portalspożywczy.pl, jej uczestnicy wskazują na rosnącą rolę tego rodzaju żywości w handlu i zmianę postaw konsumenckich.
Podczas debaty, której uczestnikami byli m.in. przedstawiciele sieci handlowych, mięso raczej nie zniknie całkowicie z półek sklepowych, jednak nie można bagatelizować roli jego roślinnych zmienników. Co prawda, jak przyznał jeden z uczestników debaty, po chwilowym skoku popularności żywności wege, obecnie jej sprzedaż ustabilizowała się na pewnym poziomie, jednak w przypadku zagwarantowania odpowiednich standardów smakowych, odżywczych i cenowych, nadal jest dla niej miejsce na ekspansję rynkową.
Odnotowano także zmiany w postawach klientów, którzy coraz częściej sięgają po produkty pochodzenia roślinnego. Jednak w ocenie uczestników spotkania, artykuły wege powinny być bardziej eksponowane w sklepach, a zamienniki mięsa znaleźć się na tych samych półkach co ich naturalni konkurenci.
Oprac. Red.