BADANIA I ROZWÓJ

Profesor dr. hab Jarosław Całka na łamach „Rzeczpospolitej” broni konsumpcji mięsa

W dzienniku „Rzeczpospolita” opublikowano wywiad z profesorem Jarosławem Całką, który przedstawił ostatnie wyniki badań dotyczących skutków eliminacji z diety człowieka mięsa.

Jak wynika z ustaleń naukowców, przytaczanych w artykule  restrykcyjne diety wegańska i wegetariańska odpowiadają za niedorozwój mózgu, obniżoną inteligencję i słabe zdrowie psychiczne. Zachowanie szczególnej ostrożności zwłaszcza w żywieniu dzieci rekomendują również eksperci medyczni”.

Szczególnie narażone na brak odpowiednich składników zawartych w mięsie są dzieci i młodzież. Brak mięsa w jadłospisie może wywołać braki także u dorosłych braki tak ważnych dla człowieka witamin jak witamina B, czy jodu.

wiecej: https://tvn24.pl/biznes/ze-swiata/wielka-brytania-krol-karol-iii-zakazuje-pasztetu-foie-gras-w-krolewskich-rezydencjach-6227405?source=rss

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button