MAKROEKONOMIA

Mięso drobiowe czołowym towarem eksportowym Polski

Jak informuje portal agropolska.pl, eksport polskiej żywności w pierwszych miesiącach tego roku wyniósł 30,3 miliarda euro, tj. blisko 27 procent więcej niż przed rokiem.

Co może cieszyć naszą branżę, głównym towarem eksportowym wywożonym do Unii Europejskiej było mięso drobiowe, którego wartość wyniosła 2,1 miliarda euro, wyprzedzając przy tym papierosy, produkty mleczne, mięso wołowe oraz pieczywo i wyroby cukiernicze. Także pod względem eksportu do państw spoza UE mięso drobiowe znajdowało się w ścisłej czołówce produktów obok produktów mlecznych, pszenicy i wyrobów czekoladowych.

Autorzy artykułu podkreślają, że sektor rolno-spożywczy ma coraz większe znaczenie w krajowym bilansie handlowym. W ciągu ośmiu pierwszych miesięcy roku eksport żywności stanowił 13,7 procent całego eksportu przy zachowaniu dodatniego salda wymiany handlowej artykułami rolno-spożywczymi na poziomie 10 miliardów euro.

źródło: agropolska.pl

więcej:

https://www.agropolska.pl/agrobiznes/eksport-zywnosci-nadal-dynamicznie-rosnie,1487.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button