Propozycja dopłat do prywatnego przechowywania mięsa drobiowego
W reakcji na nadwyżki mięsa drobiowego KRD-IG wysłała propozycję dopłat do Ministra Rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego. KRD-IG szacuje, że jest to wielkość nawet 200 tyś. ton mięsa, które nie zostanie wyeksportowane, a które to od momentu wybuchu epidemii na krajowym rynku stale rosną. Dopłaty miałyby dotyczyć również mięsa z piskląt wylężonych, a sam charakter programu byłby tymczasowy.
Po odmrożeniu branży HORECA, która jest głównym odbiorcą mięsa drobiowego, dzięki temu pomysłowi już na jesień można by było przywrócić stan sprzed pandemii.
Pismo KRD-IG trafiło również do przedstawicieli Komisji Europejskiej i Posłów Parlamentu Europejskiego i jest wyrazem wspólnego działania ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego z organizacjami drobiarskimi.