Krajowa Rada Drobiarska – Izba Gospodarcza zaleca zachowanie szczególnej ostrożności i higieny wszystkim hodowcom drobiu w kraju. Dotyczy to nie tylko tych, którzy mają ogromne fermy hodowlane, ale także tych z przydomowymi kurnikami. Postępowanie w razie wykrycia ogniska ptasie grypy zawsze jest bezwzględne: utylizacja zarażonych ptaków i pozostałych, które miały z nimi styczność.

 

A to zawsze strata dla hodowców. Dlatego tak ważne jest trzymanie drobiu w zamkniętych pomieszczeniach, dbanie o czystość paszy i wody, aby dzikie ptaki nie mogły zanieczyścić paszy. Kolejna ważna rzecz to przestrzeganie zasad użytkowania odzieży ochronnej, aby na butach nie wnieść na teren budynków hodowlanych zarażonych odchodów. Również narzędzia i maszyny muszą być użytkowane zgodnie z zaleceniami w przypadku zagrożenia wirusem ptasiej grypy. Trzeba obserwować otoczenie i reagować, a w razie jakichkolwiek podejrzeń informować powiatowego lekarza weterynarii. KRD – IG propaguje ścisłe zalecenia dotyczące bioasekuracji.

 

Źródło: portalspożywczy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: