25 lat KRD-IG konferencja
Notatka
Na otwarcie konferencji pojawił się minister Bogucki, z którym rozmawiałem o rozpoczętym dialogu społecznym z udziałem związkowców w sprawie umów kontraktacyjnych, która napotyka na duży opór przemysłu, prace trwają, jest prawie gotowy projekt, sprawa GMO – leży do podpisu przez p. Jurgiela. Resort rolnictwa mocno pracuje nad uregulowaniem całego łańcucha produktów rolnych z uwzględnieniem podziału zysku.
Konferencji przysłuchiwała się pani Florek od Głównego Lek Wet.
Przedstawiciel USA powiedział między innymi, że nie da się prowadzić obecnej intensywnej produkcji bez antybiotyków.
Natomiast przedstawiciel Francji, pan Lopez, powiedział, że UE dba o zdrowie konsumenta stosując dobrostan zwierząt, różne programy zwalczania chorób z pominięciem antybiotyków.
Dwóch panów z różnych obszarów ma odrębne spojrzenie na produkcję żywności nie wykluczając najważniejszego wyzwania jakim jest dobro konsumenta. Czyli jeden i drugi stawia na bezpieczną żywność stosując inną filozofię.
Prof. Andrzej Kowalski przedstawił ciekawe spojrzenie na szybką rozwijającą się produkcję drobiu. Szansa jest na zbycie towaru na rynek chiński, indyjski oraz afrykański i własnie z tym kierunkiem wiązane są duże nadzieje.
Rynek europejski jest zapełniony, jest wola polityczna zbycia towaru z dobrym zyskiem dla wszystkich poza UE.
Sprawozdanie pełne można odczytać na stronie internetowej KRD-IG
Uczestniczyliśmy jako organizacja wspomagająca.
Roman Wiśniewski
Prezes KPZHDiPJ
Program konferencji i informacje o prelegentach znajdziesz tutaj.