RYNEK KONSUMENTA

Spożycie drobiu będzie coraz większe

W tym roku powinniśmy spożywać więcej mięsa drobiowego. Odbędzie się to kosztem spożycia wieprzowiny – przewidują eksperci Agencji Rynku Rolnego.
W 2015 r., spadek cen detalicznych drobiu spowodował, że ten gatunek mięso nadal był konkurencyjny cenowo w stosunku do mięsa czerwonego, co skutkowało wzrostem jego konsumpcji.
Eksperci ARR powołując się na dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podają, że bilansowe spożycie mięsa drobiowego w 2015 r. wyniosło 29 kg na mieszkańca i było o 0,8 kg na mieszkańca większe niż w 2014 r.
W tym roku wynik ten może jeszcze poprawić się. Eksperci ARR przewidują, że spożyjemy w tym roku 29,5 kg mięsa drobiowego na mieszkańca. Przyczyni się do tego m.in. przewidywany spadek spożycia wieprzowiny.
AUTOR TEKSTU: PAP, (EM) | REDAKCJA@AGROPOLSKA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button