Konferencja „Nowoczesna produkcja drobiu”
w Minikowie, 26 luty 2015r.
1. Otwarcie konferencji poprowadził mgr inż. Janusz Wojciechowski i przeszedł do wykładu “Uwarunkowania na rynku drobiarskim”
Mówił o :
– wzrastającym eksporcie i spożyciu mięsa drobiowego
– obserwowanym wzroście produkcji mięsa drobiowego o ok.10% w stosunku do 2012r.
– o spożyciu mięsa drobiowego
– o tendencjach zastępowania mięsa wieprzowego drobiowym
– o wzroście exportu jaj i spadku ich spożycia w Polsce
– o sposobie radzenia sobie pojedynczych podmiotów produkcyjnych poprzez organizowanie się producentów; sam pojedynczy producent jest najsłabszym ogniwem i nikt go nie słucha
2. Kolejnym wykładowcą był dr inż. Sebastian Kaczmarek z UP w Poznaniu.
Mówił na temat: “Żywienie drobiu”.
Opisał charakterystyczne drobiu i jego układu pokarmowego, w tym m.in.:
– wysoka zawartość składników pokarmowych
– szybkie tempo wzrostu
– brak laktazy.
Mówił o przyszłość produkcji jaj, składzie białka, bilansie aminokwasów i w jaki sposób radzić sobie z mokrą ściółką.
Wspomniał także o ważnych pierwiastkach Na, K, Cl- tworzących DEB.
Na – 0,16%; K 0,4-1%; Cl do 0,23%
3. Wykład o Aktualnych tendencjach w produkcji kurcząt rzeźnych, Szansach i zagrożeniach dla producentów drobiu, Systemie gwarancji jakości QAFP i rentowności produkcji drobiarskiej wypowiadał się dr hab. Marek Adamski prof. UTP w Bydgoszczy.
Poruszył następujące tematy:
-eksport poza UE
– największego rynku
– wzrost eksportu o 28%
– wzrost eksportu do Afryki, spadek do Rosji.
– wzroście uboju kaczek w Polsce w latach 2005-2013.
– głównych kierunkach eksportu z Polski – Niemcy, Wielka Brytania, Holandia, Czechy
– salda handlu pisklętami
– potencjalne rynki zbytu: Kenia/Tanzania, Rep.Pd.Afryki, Chiny, Tajlandia, Bośnia i Hercegowina, Albania.
– rentowność produkcji
– czynniki wpływające na dalszy rozwój branży:
-GMO co dalej (moratorium GMO)
-QAFP – systemy gwarantowanej jakości
– wizerunek branży drobiarskiej- konsolidacja branży (żeby np. zareagować na artykuły o antybiotykach w tuszce)
-Fundusz promocji – jaj
– Raport NIK 2011-2012(ustawa “odorowa” -powrót do ustawy) – w bardzo niekorzystnym świetle stawia fermy drobiu
4. Na temat : „Zakwaszacze wieloskładnikowe i możliwości ich zastosowania w produkcji drobiu grzebiącego” wypowiadał się dr inż. Mirosław Banaszak B&B, specj. ds. handlu zagranicznego.
5. „Finansowanie branży drobiarskiej”- mgr inż. Joanna Wyroślak BGŻ, expert ds. finansowania agrobiznesu.
6. „Cargill wczoraj, dziś i jutro”, mgr inż. Przemysław Gręźlikowski, mgr inż. Radosław Jutrowski
7. „Prezentacja produktów firny JHJ sp. z o.o. Nowa Wieś”, dr Mariusz Urbanowski
8. Działalność Kujawsko-Pomorskiego Zrzeszenia Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, prezes Roman Wiśniewski
Karol Kozłowski
GIPHY App Key not set. Please check settings